ForsideTuristbuskørselStadig en forening for store og små

Stadig en forening for store og små

Danske Busvognmænds sammensætning af medlemmer har ændret sig over de seneste 10 år. Selvom der er tale om en gradvis udvikling er ændringen over hele perioden markant. Men tallene taler alligevel deres tydelige sprog: Danske Busvognmænd er en forening for små såvel som store virksomheder.

08-03-2018

Der er flere forklaringer på ændringen i Danske Busvognmænds medlemsskare. Hertil hører blandt andet generelle tendenser i det danske erhvervsliv, hvor meget få og store virksomheder tegner sig for størstedelen af arbejdsstyrken og omsætningen. Væsentligt er dog også, at busbranchen har det seneste årti været præget af opkøb og konsolideringer, som kort fortalt har gjort antallet af virksomheder færre og større.

Men det hører med til historien, at en betydelig del af de mindre virksomheder, der i dag hører under en større koncern, stadig eksisterer i kraft af deres navn, logo og busser og er medlem af Danske Busvognmænd gennem koncernen. De fleste mindre, selvstændige virksomheder arbejder tillige tæt sammen med en eller flere større virksomheder, så udviklingen i fordelingen af busser har ikke betydet en opsplitning af branchen.

De små fylder stadig mest

Antallet af store virksomheder, der er en del af Danske Busvognmænd er tidoblet fra 2008 med et medlem til 10. Det er dog fortsat de små virksomheder, som udgør størstedelen af Danske Busvognmænds medlemmer. Andelen af små virksomheder har været faldende, men udgør fortsat 67 % procent af Danske Busvognmænds medlemmer. Det fremgår af søjlediagrammet nedenfor.

”Vi skal naturligvis være opmærksomme på den ændrede medlemssammensætning. Det er væsentligt, at vores services og strategier er tilpasset virksomhedernes og dermed vores medlemmers behov og her spiller virksomhedernes størrelse naturligvis en rolle, da det store multinationale medlem ikke nødvendigvis har samme behov som enkeltmandsvirksomheden,” udtaler adm. direktør Michael Nielsen.

”Danske Busvognmænd skal være for alle – små som store vognmænd. Hvordan sikrer vi det? Dette og meget andet vender vi på Danske Busvognmænds årsmøde 16. og 17. marts. Jeg vil opfordre alle medlemmer til at møde op for at give deres bud på, hvordan vi kan skabe de bedste vilkår, så I også i fremtiden kan sikre mobiliteten for tusindvis af danskere hver dag,” afslutter Michael Nielsen.

Danske Busvognmænd er større end nogensinde

Ligeså interessant er det, at Danske Busvognmænd målt på medlemmernes busantal er større end nogensinde før. Med et spring fra 3877 busser i 2008 til 5252 i 2018 er der tale om en stigning på intet mindre end 35 %. Antallet af busser blandt Danske Busvognmænds medlemsskare er i høj grad påvirket af diverse udbud og deres størrelse rundt omkring i trafikselskaberne, hvis udfald kan betyde store ændringer i virksomhedernes bussammensætning.

Man læse meget mere om analysen af Danske Busvognmænds medlemsskare i marts-udgaven af Busmagasinet her.