ForsideTuristbuskørselKøbenhavn gør plads til turistbussen

København gør plads til turistbussen

Ny plan for turistbusserne i København lover godt for fremtiden

05-09-2014

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har godkendt en samlet plan, der skal forbedre forholdene for turistbusserne i byen. Planen er blevet til i samarbejde med Danske Busvognmænd og en række andre virksomheder og organisationer med interesse for området. Planen kommer efter, at København i flere år har oplevet en betydelig vækst i turismen, herunder mange krydststogtsgæster og konferencer, der i særlig grad har brug for en effektiv bustrafik

Hos Danske Busvognmænd er man derfor meget tilfredse med, at linjerne nu er lagt for en forbedret bustrafik. ”København kan sande til, hvis ikke byens gæster sikres en effektiv turistbustrafik til byens seværdigheder og til byens hoteller. Vi ved desværre ikke præcist, hvor mange turister, der vælger turistbussen til transport, sightseeing, shuttle-kørsel til hotellerne og så videre. Men det er mange, og det afgørende for os er, at de får en god og tryg oplevelse uden unødvendig ventetid,” forklarer Lasse Repsholt, chefkonsulent i Danske Busvognmænd.

Planen har tre hovedlementer

1. Etablering af et løbende samarbejde

Københavns Kommune etablerer et løbende samarbejde mellem aktørerne indenfor turisme og trafik.

2. Investeringer i bedre busfremkommelighed over de kommende år

Her er der tale om projekter og idéer, der i første omgang skal forberedes og planlægges fra forvaltningens side. Derefter skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om de synes, det er en god idé at afsætte pengene. Foreløbig har Teknik- og Miljøudvalget besluttet, at der skal ses nærmere på:

  • Tidsbegrænset prioritering af muligheder for af- og påstigning fra turistbusser ved store seværdigheder og mål i byen. (1 mio. kr.) 
  • Etablering af et real-time detekterings og henvisningssystem, som effektivt kan lede busserne frem til ledige pladser for af- og påstigning, korttidsparkering og langtidsparkering. (2 mio. kr.)
  • Udvikling af informationskanaler og særligt trafikinformationsmateriale i samarbejde med turistbranchen til brug for busselskaber, buschauffører og turistfører på relevante sprog. (1 mio. kr.).
  • Analyse og ideoplæg til placering af en centralt beliggende mulighed, der kan betjene langtursbusser, som bringer turister til og fra København uden at af- og påstigningen til busserne er til gene og fare for cyklisterne. (1 mio. kr.)

3. Løbende forbedringer indenfor de nuværende rammer 

Københavns Kommune har besluttet, at de løbende vil lave forbedringer i den daglige drift til gavn for turistbusserne. Blandt disse lavthængende frugter nævnes:

  • Tidsbegrænset prioritering af muligheder for af- og påstigning fra turistbusser ved hoteller.
  • Udpegning og etablering af muligheder ved ændret skiltning af parkeringsbaner til brug for turistbusser forskellige steder i byen.
  • Samarbejde med politiet og Trafikstyrelsen for at forsøge at forbedre samarbejdet med og mellem de tre selskaber, der udbyder sightseeing buskørsel.
  • Mere samordnet anvendelse af centrale arealer som fx Frue Plads til henholdsvis turistbusser og taxi hen over døgnet, ugen og året.

Derudover er det aftalt, at der gennemføres en periodekampagne mod ulovlig parkering af turistbusser i cykelbaner mm.